Pieczone ziemniaki to jest zawsze dobry pomysł! W mundurkach, bez skórki, wcześniej ugotowane, wsadzone do piekarnika jeszcze surowe albo faszerowane. I właśnie te ostatnie gościły niedawno u nas na stole. Niekomplikowane i treściwe. Ostateczny smak zależy tylko od Was. Chcecie przepis?
czas przygotowania: 70 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 serek (150-200 g) wiejski/grani/ śmietankowy/ grzybowy/ z ziołami/ z pomidorami (moim zdaniem najlepszy do tego jest serek z grzybami leśnymi albo z pomidorami)
- ulubione przyprawy (u mnie w wariancie “grzybowym”: czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz/ w wariancie “pomidorowym”: czosnek granulowany, chili, bazylia, sól)
- 150 g utartego żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, a jeśli są ubrudzone ziemią, to szczotkujemy. Wsadzamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy w mundurkach (około 20-30 min – sprawdzajcie nożem). Odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przecinamy na pół. Delikatnie, łyżeczką do herbaty, wydrążamy środki. Wydrążone łupinki odkładamy. Wydłubane wnętrze ugniatamy i mieszamy z serkiem i przyprawami.
Faszerujemy nasze wydrążone “łódeczki” i lekko ugniatamy farsz. Na wierzchu każdej połówki ziemniaka układamy utarty ser.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 min.
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Dodaj komentarz