Pieczone ziemniaki faszerowane serkiem

Faszerowane ziemniaki.

Pieczone ziemniaki to jest zawsze dobry pomysł! W mundurkach,  bez skórki, wcześniej ugotowane, wsadzone do piekarnika jeszcze surowe albo faszerowane. I właśnie te ostatnie gościły niedawno u nas na stole. Niekomplikowane i treściwe. Ostateczny smak zależy tylko od Was. Chcecie przepis?

czas przygotowania: 70 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 serek (150-200 g) wiejski/grani/ śmietankowy/ grzybowy/ z ziołami/ z pomidorami (moim zdaniem najlepszy do tego jest serek z grzybami leśnymi albo z pomidorami)
  • ulubione przyprawy (u mnie w wariancie “grzybowym”: czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz/ w wariancie “pomidorowym”: czosnek granulowany, chili, bazylia, sól)
  • 150 g utartego żółtego sera

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, a jeśli są ubrudzone ziemią, to szczotkujemy. Wsadzamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy w mundurkach (około 20-30 min – sprawdzajcie nożem). Odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przecinamy na pół. Delikatnie, łyżeczką do herbaty, wydrążamy środki. Wydrążone łupinki odkładamy. Wydłubane wnętrze ugniatamy i mieszamy z serkiem i przyprawami.
Faszerujemy nasze wydrążone “łódeczki” i lekko ugniatamy farsz. Na wierzchu każdej połówki ziemniaka układamy utarty ser.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  pieczemy przez 20 min.

Faszerowane ziemniaki.

Faszerowane ziemniaki.

Podajemy cieplutkie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.