Ile domów, tyle metod przygotowania jajek faszerowanych. Sama robię je z pieczarkami, albo z serem, albo z koperkiem, itd. – w zależności od aktualnego smaku i kaprysu.
Ostatnio pomyślałam sobie, że fajnym połączeniem byłoby wymieszanie żółtek z szynką i chrzanem. Jak pomyślałam, tak zrobiłam.
Wyszło bardzo smacznie, więc jeśli jeszcze szukacie pomysłów na wielkanocne śniadanie, to polecam Wam ten przepis.
Przepis na domowy chrzan znajdziecie tutaj.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 połówek jajka
Składniki:
- 5 jajek
- 50 g szynki
- 4 łyżeczki ostrego chrzanu
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy się ostudzą, obieramy je ze skorupek.
Każde jajko kroimy na pół i delikatnie wyciągamy żółtko. Przekładamy żółtka do miski.
Dodajemy chrzan i majonez. Dokładnie rozdrabniamy widelcem. Mieszamy.
Dodajemy posiekaną drobno szynkę i szczypiorek. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Małą łyżeczką przekładamy tak przygotowany farsz do jajek (w miejsce wydłubanych żółtek).
Smacznego!
Dodaj komentarz