Dziś mam dla Was propozycję bardzo przyjemnej dla oka przystawki. Jej przygotowanie zajmie niewiele czasu, a gości zaskoczy fajny sposób podania. No i najważniejsze – każdy będzie miał swoją porcję, więc dla nikogo nie zabraknie.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5
Składniki:
- 120 g szynki w kawałku
- 120 g sera żółtego w kawałku
- 140 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)
- 10 cm pora i woda do zaparzenia
- 3 jajka na twardo
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i zdejmujemy z gazu. Wrzucamy do niej kawałek pora długości około 10 cm i parzymy przez 2-3 minuty.
Wyciągamy i szybko chłodzimy pod zimną wodą.
Siekamy warzywo w drobną kosteczkę.
Kukurydzę odlewamy z zalewy.
Szynkę kroimy w kosteczkę, jajko siekamy, a ser ucieramy na tarce (rozmiar oczek jest bez znaczenia).
W pięciu szklankach układamy kolejno: warstwę szynki, warstwę kukurydzy, warstwę pora i warstwę jajka. To ostatnie solimy i pieprzymy do smaku.
Na warstwę jajek wykładamy po łyżce majonezu.
Całość posypujemy tartym serem.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
najfajniejsze przy takim podaniu jest to, że sałatka się nie rozwala na półmisku i każdy ma swoją porcję 🙂
Dokładnie taka była idea 🙂