Pieczona dynia hokkaido rozpływa się w ustach. Jest słodka, aromatyczna a po wyjęciu z piekarnika uzależniająca. Nie da się przestać podjadać.
Sałatkę można przygotować w dwóch wariantach: moim ulubionym, lekko chrupiącym – z pestkami dyni, albo delikatnym – z kiełkami słonecznika. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 800 g dyni hokkaido (2 średnie dynie)
- 100 g sera feta
- 2-3 łyżki sezamu
- 3 łyżki prażonej dyni, albo garść kiełków słonecznika
- sól
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu (dla miłośników słodkości 1 i 1/2 łyżki)
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kosteczkę (razem ze skórką) i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko solimy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Po tym czasie otwieramy piekarnik posypujemy dynię sezamem i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
W międzyczasie dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Cieplutką dynię wyciągamy z piekarnika i posypujemy pokruszonym serem feta. W zależności od wybranej wersji sałatki dodajemy uprażone pestki dyni, albo kiełki słonecznika.
Przed podaniem polewamy sosem.
Smacznego!
Dodaj komentarz