Było śniadanie po meksykańsku, więc może tym razem śniadanie po polsku, ale z włoską nutą. Twarożek z bazylią i suszonymi pomidorami, przełamany smakiem orzechów włoskich. Delicje.
Sprawdzi się też na imprezach (serwowana na małych grzankach, albo na solonych krakersach).
czas przygotowania: 25 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 50 g świeżych listków bazylii
- 300 g serka śmietankowego
- 70 g czarnych oliwek (22 sztuki)
- 30 g orzechów włoskich
- 9 suszonych pomidorów
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ulubione pieczywo
Przygotowanie:
Bazylię dokładnie blendujemy. Uzyskaną masę mieszamy z serkiem śmietankowym.
Oliwki i pomidory kroimy na niewielkie kawałki, a orzechy bardzo drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Całość mieszamy z serkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz