Okazuje się, że meksyk można przemycić wszędzie – nawet w kanapkowym śniadaniu.
Ta słodko-ostra pasta śniadaniowa nadaje się jako tapenada do kanapek, ale i jako rodzaj dipu do nachosów. Sprawdzi się na każdej imprezie.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 (śniadaniowe), albo dużo imprezowych
Składniki:
- 140 g czerwonej fasoli (mała puszka)
- 140 g kukurydzy (mała puszka)
- 100 g szynki gotowanej
- 100 g ostrego sera żółtego
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 papryczka chili
- 150 g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej,
- albo (zamiast gotowej przyprawy): 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/3 łyżeczki cynamonu, sól do smaku
- ulubione pieczywo/ nachosy
Przygotowanie:
Szynkę, ser i ananasa kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
Dodajemy fasolę i kukurydzę.
Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy bardzo drobno. Dodajemy do miski i mieszamy.
Serek śmietankowy mieszamy z przyprawą/przyprawami i dodajemy do reszty składników.
Wszystko ze sobą łączymy. Podajemy na kanapkach, albo jako dip do nachosów.
Smacznego!
Dodaj komentarz