Słoneczna sałatka na pochmurny dzień.
Tak strasznie tęskni mi się za wakacjami, za ciepełkiem i za słońcem. Zwróciliście uwagę, że wczoraj, chwilę po godzinie 19 było już ciemno!? Skandal! A jeszcze nie tak dawno o tej porze dopiero zaczynaliśmy grillowe spotkania. Ech…
Poza tym kilka dni chłodu, a ja już mam katar i w domu mały szpital polowy. Tak być nie może!
Przeganiamy jesień witaminami i smakiem lata! 🙂
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 mała główka sałaty masłowej
- 150 g sera mozzarella w małych kuleczkach
- 1 średni ogórek wężowy
- 2 pomidory
- 1 średnia żółta papryka
- 4 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
- 1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
- 50-100 g boczku parzonego wędzonego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy “na chrupiąco”.
Przygotowujemy salsę: drobno siekamy paprykę i cebulę. Dodajemy natkę z pietruszki, sól i pieprz.
Zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Sałatę myjemy i szarpiemy na drobne kawałki. Rozkładamy na dwa talerze.
Na każdym talerzu sałatę posypujemy pokrojonym w ćwierć plasterki ogórkiem.
Dodajemy salsę.
Na wierzch układamy kulki z mozzarelli i pokrojonego w kawałki pomidora.
Całość dekorujemy chipsami boczku.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz