Ten przepis podsunęła mi ostatnio przyjaciółka, zachwalając że proste, szybkie i pycha. I jak tu nie skorzystać?
W sumie indyk z kaszą jaglaną smakuje całkiem, całkiem, więc połączenie tych dwóch składników w jednego kotlecika wydało mi się bardzo atrakcyjne. Od siebie dodałam jajko sklejające całość (dzięki temu kotleciki są trochę bardziej zwarte i nie rozsypują się w czasie smażenia) i wyszedł naprawdę smaczny obiad.
czas przygotowania: 45-60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 14-15 kotlecików
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (na sucho)
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 250 g pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy i przesypujemy do miski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy do czasu aż cebulka się zeszkli.
Dodajemy pieczarki utarte na tarce o grubych oczkach i smażymy do czasu odparowania wody. Studzimy i przesypujemy do miski z kaszą.
Dodajemy mięso mielone, jajko, sól pieprz i natkę z pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Super przepis. Kocham połączenie mięsa i kaszy jaglanej w kotlecikach. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję 🙂 będę zaglądać. Pozdrawiam 🙂