Tęsknicie już trochę za wiosną i za wielką zielonością? Ja ostatnio zaczęłam ze zdwojoną mocą. Nasiliło mi się na ostatnich zakupach, kiedy zobaczyłam piękne, zielone i idealne szparagi! Postanowiłam zmienić porę roku (przynajmniej na talerzu) i zrobić sobie wiosnę.
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 4 garście ulubionej mieszanki sałat
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka na twardo
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ewentualnie: świeży ogórek wężowy średniej wielkości
- woda i sól do przygotowania szparagów
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Pozostałą część kroimy w kawałki (około 1-1,5 cm).
Fragment koło główki zostawiamy niepokrojony.
W garnuszku zagotowujemy osoloną wodę.
Do wrzątku wrzucamy pokrojone łodygi szparagów i gotujemy około 2 minut. Po tym czasie dorzucamy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Odcedzamy i szybko zalewamy lodowatą wodą, w której zostawiamy szparagi na kilka minut. Dzięki temu zachowają soczyście zielony kolor i chrupkość.
Sałatę myjemy i na każdym talerzu układamy po dwie garście.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy na sałacie.
Jeżeli przygotowujemy wersję z ogórkiem, to obieramy go ze skórki, kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty.
Na każdym talerzu układamy po 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paseczki.
Odcedzamy szparagi i dodajemy do sałatki.
Jajka dzielimy na ćwiartki i układamy na sałatce.
Całość posypujemy szczypiorkiem, solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
Dodaj komentarz