Próbowaliście kiedyś deseru z tapioki? Uzależnia. Po zjedzeniu pierwszej porcji od razu ma się ochotę na kolejną.
Tapioka to nic innego jak kuleczki z manioku. Można je kupić w większości supermarketów, albo przez internet. Same w sobie nie mają smaku, ale ugotowane w mleku kokosowym i wanilii nabierają wyrazu.
Na wierzchu puddingu możecie położyć smażone maliny, dżem, albo mus z ulubionych owoców. Rewelacyjnie smakuje z mango.
czas przygotowania: 60 min + 15 min + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 400 ml śmietany (użyłam 30%, ale może być również 18%)
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 1 laska wanilii
- 50 g małych kuleczek tapioki (1/3 szklanki)
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mleko kokosowe mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kuleczki tapioki.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 60-70 minut.
Po tym czasie dodajemy do mleka cukier waniliowy i ziarenka wanilii. Mieszamy i zagotowujemy.
Gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając. Kuleczki tapioki powinny stać się zupełnie przezroczyste.
Przelewamy do czterech szklanych naczynek i odstawiamy.
Maliny myjemy i wsypujemy do rondelka. Zasypujemy cukrem i gotujemy aż owoce się rozpadną.
Wlewamy odrobinę malin na górę każdego pucharka i zostawiamy do wystygnięcia.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia.
Ja zazwyczaj przygotowuję puddingi dzień przed podaniem. Nocowanie w lodówce dobrze im robi.
Smacznego!
Dodaj komentarz