Znacie czerwoną soczewicę? Zaskakująco dużo osób nigdy po nią nie sięgało.
Czerwona soczewica, to praktycznie nieograniczone możliwości! Jest delikatna, szybko się gotuje, jest przepyszna i doskonale pasuje do niezliczonej ilości przypraw i dodatków.
Moim ostatnim odkryciem, a właściwie wynalazkiem, są placuszki z czerwonej soczewicy i świeżej marchewki. Mocno orientalny smak dopełniony marchewkową słodkością. Spróbujcie.
czas przygotowania: około 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 12 placuszków
Składniki:
- 0,5 szklanki suchych ziaren czerwonej soczewicy
- woda do ugotowania soczewicy
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki uprażonych pestek z dyni
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, albo śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy (nie mniej niż trzy razy) i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy około 15-20 minut. Sprawdzajcie co jakiś czas w jakim stanie skupienia jest soczewica – nie powinna się rozpadać. Kiedy będzie gotowa odsączamy ją i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli.
W misce roztrzepujemy jajko. Dodajemy jogurt (albo śmietanę). Łączymy.
Mąkę mieszamy z przyprawami i dodajemy do “mokrych” składników. Bardzo dokładnie mieszamy.
Do takiej masy dodajemy stopniowo marchewkę utartą na tarce o małych oczkach, zeszkloną cebulę, ugotowaną soczewicę i uprażone pestki z dyni. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Łyżką przekładamy masę na patelnię, formując placki. Smażymy na rumiany kolor z obydwu stron.
Smacznego!
Dodaj komentarz