Placki z czerwonej soczewicy i marchewki

Placki z czerwonej soczewicy i marchewki.

Placki z czerwonej soczewicy i marchewki.

Znacie czerwoną soczewicę? Zaskakująco dużo osób nigdy po nią nie sięgało.
Czerwona soczewica, to praktycznie nieograniczone możliwości! Jest delikatna, szybko się gotuje, jest przepyszna i doskonale pasuje do niezliczonej ilości przypraw i dodatków.
Moim ostatnim odkryciem, a właściwie wynalazkiem, są placuszki z czerwonej soczewicy i świeżej marchewki. Mocno orientalny smak dopełniony marchewkową słodkością. Spróbujcie.

czas przygotowania: około 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 12 placuszków

Składniki:

  • 0,5 szklanki suchych ziaren czerwonej soczewicy
  • woda do ugotowania soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki uprażonych pestek z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, albo śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy (nie mniej niż trzy razy) i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy około 15-20 minut. Sprawdzajcie co jakiś czas w jakim stanie skupienia jest soczewica – nie powinna się rozpadać. Kiedy będzie gotowa odsączamy ją i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli.
W misce roztrzepujemy jajko. Dodajemy jogurt (albo śmietanę). Łączymy.
Mąkę mieszamy z przyprawami i dodajemy do “mokrych” składników. Bardzo dokładnie mieszamy.
Do takiej masy dodajemy stopniowo marchewkę utartą na tarce o małych oczkach, zeszkloną cebulę, ugotowaną soczewicę i uprażone pestki z dyni. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Łyżką przekładamy masę na patelnię, formując placki. Smażymy na rumiany kolor z obydwu stron.

Placki z czerwonej soczewicy i marchewki.

Placki z czerwonej soczewicy i marchewki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.