Bez zbędnego gadania. Słodko – ostra sałatka ze smażonym tofu orzechowym_KLIK TU PO PRZEPIS. Łatwy przepis, szybkie przygotowanie i pycha efekt końcowy.
czas przygotowania: 15 – 20 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 (na każdą kolejną porcję powielcie składniki)
Składniki:
- orzechowe tofu z tego przepisu: KLIK TU PO PRZEPIS
- mieszanka sałat
- 1 duży dojrzały pomidor (proponuję malinowy albo czekoladowy)
- 2 ogórki gruntowe albo pół ogórka wężowego
- ewentualnie: kilka plasterków cebuli cukrowej/szalotka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka syropu z agawy (albo płynnego miodu)
- odrobina słodkiej mielonej papryki
- odrobina soli
- 0,5 posiekanej drobno papryczki chili
Przygotowanie:
Na talerzu układamy dwie garści mieszanki sałat. Układamy na nich pokrojonego ogórka, pomidora, tofu i cebulę (o ile robicie wersję z cebulką).
Mieszamy ze sobą olej sezamowy, syrop z agawy, paprykę i szczyptę soli. Do sosu dodajemy posiekane drobno chili (bez pestek).
Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz