Zawsze powtarzam, że tofu jest naprawdę smaczne, tylko trzeba mu nadać smak. Bez odpowiedniego przyprawienia tofu potrafi być naprawdę paskudne. Dlatego nie żałujcie mu dodatków. Ostatnio eksperymentowałam z tofu i masłem orzechowym. Wyszło super.
czas przygotowania: 15 min + + smażenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3-4 (do sałatki)
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 2 czubate łyżki mąki
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- odrobina chili
- w razie potrzeby sól
- olej do smażenia (najlepiej sezamowy)
Przygotowanie:
Kostkę tofu kroimy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Następnie każdą połówkę kroimy na plasterki.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy masło orzechowe. Dodajemy mąkę i chrzan. Doprawiamy chili i w razie potrzeby solimy. Taką mieszanką zalewamy pokrojone w kawałki tofu (każdy kawałek powinien być dokładnie obtoczony w panierce).
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek tofu obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Możemy podać ze świeżymi owocami (np. brzoskwiniami).
Świetnie smakuje też jako dodatek do sałatek.
Smacznego!
Dodaj komentarz