Orzechowe tofu

Orzechowe tofu.

Zawsze powtarzam, że tofu jest naprawdę smaczne, tylko trzeba mu nadać smak. Bez odpowiedniego przyprawienia tofu potrafi być naprawdę paskudne. Dlatego nie żałujcie mu dodatków. Ostatnio eksperymentowałam z tofu i masłem orzechowym. Wyszło super.

czas przygotowania: 15 min + + smażenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3-4 (do sałatki)

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • odrobina chili
  • w razie potrzeby sól
  • olej do smażenia (najlepiej sezamowy)

Przygotowanie:

Kostkę tofu kroimy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Następnie każdą połówkę kroimy na plasterki.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy masło orzechowe. Dodajemy mąkę i chrzan. Doprawiamy chili i w razie potrzeby solimy. Taką mieszanką zalewamy pokrojone w kawałki tofu (każdy kawałek powinien być dokładnie obtoczony w panierce).
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek tofu obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

Orzechowe tofu.

Możemy podać ze świeżymi owocami (np. brzoskwiniami).

Orzechowe tofu.

Świetnie smakuje też jako dodatek do sałatek.

Pikantna sałatka z orzechowym tofu.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.