Pomysł na śniadanie: pasta ogórkowo-koperkowa z łososiem

Pomysł na śniadanie: pasta ogórkowo-koperkowa z łososiem.

Pomysł na śniadanie: pasta ogórkowo-koperkowa z łososiem.

Święta prawda jest taka, że śniadanie trzeba jeść, bo nigdy nie wiadomo, kiedy będzie kolejny posiłek.
Kawa jako jedyne paliwo nie jest najzdrowszym rozwiązaniem, a ponieważ robię za kobietę pracującą, zdarzają się dni, w które koło godziny 17-18 przypominam sobie, że od rana nie miałam okazji nawet na złapanie w biegu małego jabłka.
W tygodniu rzadko jest czas na przygotowanie rano czegoś więcej niż szybkiej kanapki, a pasta z ogórkiem nie powinna zbyt długo leżakować w lodówce, bo puści dużo wody. Gdyby jednak udało Wam się wstać te 15 min wcześniej, albo gdybyście szukali pomysłu na sobotnie śniadanie, warto spróbować.

czas przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • pół ogórka wężowego
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok wyciśnięty z około 1 cm plasterka cytryny
  • 150 – 200 g serka śmietankowego (całe opakowanie)
  • sól, pieprz
  • 100 g łososia w plasterkach
  • 4 bułki

Przygotowanie:

Ogórka myjemy i razem ze skórką ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli puści dużo wody, to odcedzamy go i dodatkowo lekko wyciskamy.
Utartego ogórka, koperek, skórkę i sok z cytryny mieszamy z serkiem i doprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowaną pastą smarujemy połówki bułek, a na wierzch układamy po plasterku łososia.

Pomysł na śniadanie: pasta ogórkowo-koperkowa z łososiem.

Pomysł na śniadanie: pasta ogórkowo-koperkowa z łososiem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.