Święta prawda jest taka, że śniadanie trzeba jeść, bo nigdy nie wiadomo, kiedy będzie kolejny posiłek.
Kawa jako jedyne paliwo nie jest najzdrowszym rozwiązaniem, a ponieważ robię za kobietę pracującą, zdarzają się dni, w które koło godziny 17-18 przypominam sobie, że od rana nie miałam okazji nawet na złapanie w biegu małego jabłka.
W tygodniu rzadko jest czas na przygotowanie rano czegoś więcej niż szybkiej kanapki, a pasta z ogórkiem nie powinna zbyt długo leżakować w lodówce, bo puści dużo wody. Gdyby jednak udało Wam się wstać te 15 min wcześniej, albo gdybyście szukali pomysłu na sobotnie śniadanie, warto spróbować.
czas przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- pół ogórka wężowego
- 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok wyciśnięty z około 1 cm plasterka cytryny
- 150 – 200 g serka śmietankowego (całe opakowanie)
- sól, pieprz
- 100 g łososia w plasterkach
- 4 bułki
Przygotowanie:
Ogórka myjemy i razem ze skórką ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli puści dużo wody, to odcedzamy go i dodatkowo lekko wyciskamy.
Utartego ogórka, koperek, skórkę i sok z cytryny mieszamy z serkiem i doprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowaną pastą smarujemy połówki bułek, a na wierzch układamy po plasterku łososia.
Smacznego!
Dodaj komentarz