Ostatnio w kulinarnych smakach zawędrowaliśmy na Bałkany. Najwyższy czas zmienić obiadowe klimaty.
Tym razem proponuję Wam trochę Azji. To domowa wersja knajpkowego makaronu rozmaitości z mięsem wołowym. Tak naprawdę zamiast wołowiny możecie dodać dowolne mięso – bardzo smacznie wychodzi też z kurczakiem.
Ten obiad wymaga trochę pracy (trzeba pokroić i posiekać milion składników), ale efekt końcowy jest przesmakowity.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 3
Składniki:
- 200 g wołowiny (np. rostbef)
- łyżka drobno posiekanego chili
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- 100 g groszku cukrowego, albo zielonej fasolki
- 150 g kiełków fasoli mung
- pół dużej żółtej papryki
- pół dużej czerwonej papryki
- 3-4 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu
- 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 150 g suchego makaronu ryżowego
- 30 g niesolonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Na początku najlepiej przygotować wszystkie składniki:
Wołowinę myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Chili obrane z pestek, czosnek i imbir obrany ze skórki siekamy na drobne kawałeczki.
Groszek myjemy i kroimy w około 2-3 cm paski (możecie go wcześniej zblanszować, ale to nie jest konieczne).
Kiełki myjemy.
Paprykę obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy wołowinę i smażymy.
Kiedy zmieni kolor i lekko się zrumieni dodajemy chili, czosnek i imbir. Smażymy chwilę, ciągle mieszając. Dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy.
Wrzucamy na patelnię groszek, paprykę i kiełki. Chwilę dusimy.
Dodajemy gotowy makaron ryżowy i mieszamy go z pozostałymi składnikami, smażąc kilka minut i czekając, aż smaki się połączą.
Na końcu dodajemy orzeszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz