Szukacie czasem pomysłu na fajny dodatek do obiadu? Np. do grillowanego kurczaka, albo jakiegoś kotleta. Jeśli do tego jesteście miłośnikami sałatki caprese, to pomysł właśnie dla Was.
Pieczone warzywa z pesto bazyliowym i z przyjemnie zarumienionym serkiem mozarella. Idealne na ciepło i na zimno. Pychota!
czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 spora cukinia
- 2 małe bakłażany
- 3 spore pomidory
- 3 kulki sera mozarella
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże łyżki pesto bazyliowego
- sól, pieprz
- do podania: świeże listki bazylii
Przygotowanie:
Kulki mozarelli kroimy w plasterki.
Warzywa myjemy i również kroimy w plastry.
Plasterki bakłażana solimy i odstawiamy do czasu, aż “puszczą” sok z goryczką, który wycieramy papierowym ręcznikiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: cukinię, bakłażana, pomidora i mozarellę.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pesto. Łyżeczką nakładamy odrobinę pesto pomiędzy plasterki cukinii i bakłażana. Całość solimy i pieprzymy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
W czasie pieczenia warzywa puszczą bardzo dużo wody, więc przed podaniem trzeba ją będzie delikatnie odlać.
Smacznego!
Dodaj komentarz