Udka z kurczaka marynowane w coli

Udka z kurczaka marynowane w coli.

A gdyby tak na obiad podać colę, ale w mniej typowej formie? Próbowaliście kiedyś marynowania w niej mięsa? Wychodzą z tego same pyszności! Na przykład domowy kurczak BBQ prosto z piekarnika.

czas przygotowania: 15 min + kilka godzin marynowania + 60 min pieczenia

poziom trudności: łatwy

ilość porcji: 4

Składniki:

  • 600g udek/podudzi z kurczaka (ze skórką)
  • 0,5 szklanki coli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka płynnego miodu/ syropu z agawy
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią umyte i osuszone kawałki kurczaka. Obtaczamy je w marynacie.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 60 min w temperaturze 190 stopni. Przez pierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem (np. z folii aluminiowej z dziurkami). Później zdejmujemy przykrycie i dopiekamy do zarumienienia się skórki kurczaka.

Udka z kurczaka marynowane w coli.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.