A gdyby tak na obiad podać colę, ale w mniej typowej formie? Próbowaliście kiedyś marynowania w niej mięsa? Wychodzą z tego same pyszności! Na przykład domowy kurczak BBQ prosto z piekarnika.
czas przygotowania: 15 min + kilka godzin marynowania + 60 min pieczenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 600g udek/podudzi z kurczaka (ze skórką)
- 0,5 szklanki coli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka płynnego miodu/ syropu z agawy
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki granulowanej cebuli
- 0,5 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią umyte i osuszone kawałki kurczaka. Obtaczamy je w marynacie.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 60 min w temperaturze 190 stopni. Przez pierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem (np. z folii aluminiowej z dziurkami). Później zdejmujemy przykrycie i dopiekamy do zarumienienia się skórki kurczaka.
Smacznego!
Dodaj komentarz