Miętowe purée z groszku

Miętowe purée z groszku.

Idealny dodatek do ryby. Pierwszy raz próbowałam tego połączenia w czasie pierwszej wizyty w Londynie. OCZYWIŚCIE zamówiłam w pubie fish & chips i oczywiście jako dodatek do tego wszystkiego dostałam miętowe purée z zielonego groszku. Nie ukrywam, że troszkę mnie ten smak zaskoczył, ale bardzo się polubiliśmy.

czas przygotowania: 25-30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 spore

Składniki:

  • 1 paczka mrożonego groszku (około 450 g)
  • 1 łyżka miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • odrobina chili
  • sól

Przygotowanie: 

Zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej zamrożony groszek i gotujemy przez 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy lodowatą wodą.
Kiedy groszek wystygnie ponownie go odcedzamy.
Przekładamy groszek do większej miski. Dodajemy wodę, śmietanę i posiekaną miętę. Dokładnie blendujemy.
Dodajemy masło, sól i chili. Mieszamy.
Podajemy schłodzone.

Miętowe purée z groszku.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.