Kilkuwarstwowy sernik na zimno, to kremowa, słodko-kwaśna gwiazda każdego spotkania. Niezależnie od tego, czy zaserwujecie go do kawki w leniwą niedzielę, czy postawicie na świąteczny stół, na pewno Was nie rozczaruje. Dosłownie rozpływa się w ustach <3 a najlepsze jest to, że możecie dowolnie miksować warstwy i smaki! Truskawki, maliny, brzoskwinie, wanilia – co lubicie.
czas przygotowania: około 5,5-6 godzin (z chłodzeniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12-16
Składniki na spód:
- 200 g herbatników (mogą być czekoladowe) lub ciasteczek owsianych
- 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 kostki rozpuszczonego masła
Składniki na sernik:
- 500 g serka mascarpone + 1 czubata łyżeczka żelatyny i odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego + 1 czubata łyżeczka żelatyny i odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
- 400 g truskawkowego serka homogenizowanego + 1 czubata łyżeczka żelatyny i odrobina gorącej wody do rozpuszczenia
- 1 torebka galaretki malinowej
Przygotowanie blatu:
Herbatniki kruszymy dokładnie na drobne kawałeczki/okruszki. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Dodajemy do niej cynamon i wiórki. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ubijamy. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie sernika:
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy do serka mascarpone. Dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blat z herbatników i wstawiamy na co najmniej 45 min do lodówki (najlepiej koło godziny)
Po tym czasie rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody kolejną porcję żelatyny i dokładnie mieszamy z serkiem waniliowym. Wylewamy na zastygły serek mascarpone i wstawiamy do lodówki na co najmniej 45 min (najlepiej koło godziny).
Kiedy serek waniliowy stężeje, rozpuszczamy w gorącej wodzie ostatnią łyżeczkę żelatyny i mieszamy z serkiem truskawkowym. Wylewamy na warstwę serka waniliowego i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W czasie, kiedy ostatnia warstwa zastyga przygotowujemy galaretkę i odstawiamy ją do wystygnięcia. Wychłodzoną galaretkę wylewamy na całkowicie zastygniętą warstwę truskawkową. Wstawiamy do lodówki na czas niezbędny do stężenia galaretki (co najmniej 2 godziny).
Ciasto podajemy mocno schłodzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz