Udka kurczaka pieczone w cydrze i w jabłkach

Udka kurczaka pieczone w cydrze i w jabłkach.

Udka kurczaka pieczone w cydrze i w jabłkach.

Pieczony kurczak, pieczone jabłka i cydr.
To zgrane  trio i pomysł na niedzielny obiad. Uwielbiam taki zestaw z pieczonymi ziemniakami.
Dodatkowym plusem tego dania jest to, że jabłuszka rozpadają się w czasie pieczenia i zastępują dodatki do mięsa.
Parujący w czasie pieczenia cydr sprawia, że mięso jest soczyste i nie wysycha. Nabiera przyjemnego, słodkawego posmaku. Do tego nutka ostrości i gotowe.

czas przygotowania: do 75 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 – 3  jabłka (im słodsze i bardziej dojrzałe, tym lepiej)
  • 100 ml cydru, albo piwa jabłkowego + 50 ml do ewentualnego podlania w trakcie pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryka
  • sól

Przygotowanie:

Udka kurczaka dokładnie myjemy.
Każdy kawałek nacieramy solą, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki.
Odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie myjemy jabłka, dzielimy je na ćwiartki, albo na ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym jedno koło drugiego.
Na wierzch układamy jabłka, w niektórych miejscach wciskając je między kawałki kurczaka.
Całość podlewamy 100 ml cydru.Naczynie przykrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka dziurek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min.
Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i ponownie wstawiamy kurczaka do piekarnika.
Pieczemy do zrumienienia, co jakiś czas obracając.
Jeżeli cały cydr wyparuje, dolejcie go trochę w czasie pieczenia.

Udka kurczaka pieczone w cydrze i w jabłkach.

Udka kurczaka pieczone w cydrze i w jabłkach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

4 Odpowiedzi do Udka kurczaka pieczone w cydrze i w jabłkach

  1. zig

    Dobry pomysł, ale przerobię conieco.
    Piwo jabłkowe??? Tfu, tfu, tfu…. jest coś takiego ..chyba żartujesz 🙂

    • Smak na Wspak

      szalej do woli 🙂

  2. Ana

    Bede dzis robic i dam znac. Wyglada smakowicie 🙂

    • Smak na Wspak

      Koniecznie poproszę o relację z placu boju i z degustacji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.