Dziś przepis na faszerowane bakłażany, albo jak powiedziała kiedyś jedna z moich nauczycielek (geografię do tej pory wspominam z uśmiechem) “bakałażany i inni owocy”.
Smacznie, dietetycznie i co najważniejsze mało kłopotliwie – tak właśnie da się przygotować bakłażany nadziane indykiem. Najsmaczniejsze są z pieczonymi ziemniaczkami (pycha!), albo z ryżem.
Przed przygotowaniem obiadu trzeba najpierw kupić dobrego bakłażana. Wiecie jak?
Podobno oberżynę można podzielić na owoce “męskie” i owoce “żeńskie”. Zwolennicy teorii płci bakłażanów twierdzą, że te ostatnie mają w sobie więcej nasion i więcej goryczy. W praktyce bywa różnie, ale sprawdźcie sami.
Jak rozpoznać “płeć ” bakłażana? Po kształcie “blizny”, która została po kwiatku. To ta jasnobrązowa kropeczka, która znajduje się na przeciwnym końcu niż zielony ogonek. U “dziewczyn” ma okrągły kształt, u “panów” bardziej podłużny. Przetestujcie i oceńcie sami.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 spory bakłażan
- 250 g piersi z indyka (albo z kurczaka)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 czubata łyżka otrębów owsianych
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 średni pomidor
- sól, pieprz
- ser żółty do posypania przed zapieczeniem (około 1 łyżki na każdą połówkę)
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, odcinamy od niego ogonek i kroimy na pół (w poprzek).
Łyżką delikatnie usuwamy z każdej połówki środek, zostawiając na brzegach około 1 cm miąższu.
Usunięte ze środka cząstki miąższu delikatnie solimy i odkładamy.
Wydrążonego bakłażana również posypujemy solą i zostawiamy. W ten sposób pozbędziemy się z niego charakterystycznej goryczki.
Mięso kroimy w bardzo drobne kawałeczki, delikatnie solimy, pieprzymy i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę.
Kiedy kurczak będzie się smażył przygotowujemy bakłażana. Papierowym ręcznikiem ścieramy wodę, którą puścił (zarówno z wydrążonego miąższu, jak i z przygotowanych do faszerowania połówek).
Miąższ kroimy w kosteczkę i dodajemy do kurczaka. Dorzucamy na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę, albo utarty na tarce o małych oczkach. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Kiedy mięso przestygnie dodajemy do niego oregano, otręby i biały serek.
Na końcu dodajemy pomidora pokrojonego w kosteczkę. Mieszamy.
Tak przygotowanym farsz umieszczamy w wydrążonych połówkach bakłażana, które następnie posypujemy żółtym serem.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz