Sernik z masłem orzechowym (na słonym spodzie)

Sernik z masłem orzechowym (na słonym spodzie).

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis popukałam się palcem w głowę. Słony sernik? Ale później zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno taki słony. Cukier, czekolada, słodko-słone masło orzechowe… trochę jak czekoladki reese’s… uuuuu…. może być fajnie! Sprawdziłam i FAKTYCZNIE! Wyszło słodko-słono i fajowo! Z ręką na sercu mogę polecić ten przepis wszystkim miłośnikom masła orzechowego i smaku słonego karmelu. Kto sprawdzi?

czas przygotowania: 90 min + chłodzenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12-16

Składniki na spód:

  • 30 g orzeszków ziemnych (mogą być solone albo niesolone – ja robiłam z niesolonych)
  • 100 g precelków albo słonych paluszków
  • 70 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg zmielonego twarogu na sernik
  • 250 g masła orzechowego
  • 3 jajka (L)
  • 3 żółtka (L)
  • 200 g cukru pudru
  • 125 ml śmietany 18%

Składniki na polewę (będziemy ją zapiekać):

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 30 g cukru
  • 250 ml śmietany 18%

Do dekoracji:

  • 50 g orzeszków ziemnych (solonych albo niesolonych – u mnie solone)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta.  Orzeszki ziemne blendujemy dokładnie z precelkami. Wlewamy masło i dokładnie mieszamy.
Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy. Wylewamy na zapieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut.

Przygotowujemy polewę. W rondelku rozgrzewamy śmietanę. Rozpuszczamy w niej czekoladę i cukier. Wylewamy ją na upieczony sernik i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut.

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Posypujemy orzeszkami (możecie je pokruszyć) i odstawiamy do wystygnięcia. Najsmaczniejszy jest po nocy spędzonej w lodówce.

Sernik z masłem orzechowym (na słonym spodzie).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

9 Odpowiedzi do Sernik z masłem orzechowym (na słonym spodzie)

  1. wedelka

    Wygląda obłędnie. Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie masło orzechowe 🙂

    • Smak na Wspak

      To na pewno będzie Ci smakował <3

  2. Konesso

    Słony karmel doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kawy, koniecznie musisz spróbować 🙂

    • Smak na Wspak

      Mmmmmm….brzmi jak plan 😉

  3. Greta

    Nie jest napisane jaka średnica tortownicy…

    • Smak na Wspak

      Klasyczna 25 🙂

  4. Greta

    Dziękuję:) pytam po proporcje na spód są stosunkowo małe 😉

  5. Holaola

    To mój pierwszy sernik! Wyszedł PRZEPYSZNY. Spód i twaróg zrobiłam jak w przepisie, natomiast polewę zrobiłam z konfitury malinowej. Było słodko-slono-kwaśno. Pysznie 🙂

    • Smak na Wspak

      SUPER!!! <3 bardzo się cieszę, że debiutowałaś z moim przepisem i że smakowało 🙂 Nie takie te serniki straszne 😉 a z malinami musiał być naprawdę smakowity

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.