Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis popukałam się palcem w głowę. Słony sernik? Ale później zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno taki słony. Cukier, czekolada, słodko-słone masło orzechowe… trochę jak czekoladki reese’s… uuuuu…. może być fajnie! Sprawdziłam i FAKTYCZNIE! Wyszło słodko-słono i fajowo! Z ręką na sercu mogę polecić ten przepis wszystkim miłośnikom masła orzechowego i smaku słonego karmelu. Kto sprawdzi?
czas przygotowania: 90 min + chłodzenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12-16
Składniki na spód:
- 30 g orzeszków ziemnych (mogą być solone albo niesolone – ja robiłam z niesolonych)
- 100 g precelków albo słonych paluszków
- 70 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg zmielonego twarogu na sernik
- 250 g masła orzechowego
- 3 jajka (L)
- 3 żółtka (L)
- 200 g cukru pudru
- 125 ml śmietany 18%
Składniki na polewę (będziemy ją zapiekać):
- 200 g mlecznej czekolady
- 30 g cukru
- 250 ml śmietany 18%
Do dekoracji:
- 50 g orzeszków ziemnych (solonych albo niesolonych – u mnie solone)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Orzeszki ziemne blendujemy dokładnie z precelkami. Wlewamy masło i dokładnie mieszamy.
Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ubijamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy. Wylewamy na zapieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut.
Przygotowujemy polewę. W rondelku rozgrzewamy śmietanę. Rozpuszczamy w niej czekoladę i cukier. Wylewamy ją na upieczony sernik i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Posypujemy orzeszkami (możecie je pokruszyć) i odstawiamy do wystygnięcia. Najsmaczniejszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego!
Wygląda obłędnie. Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie masło orzechowe 🙂
To na pewno będzie Ci smakował <3
Słony karmel doskonale sprawdzi się również jako dodatek do kawy, koniecznie musisz spróbować 🙂
Mmmmmm….brzmi jak plan 😉
Nie jest napisane jaka średnica tortownicy…
Klasyczna 25 🙂
Dziękuję:) pytam po proporcje na spód są stosunkowo małe 😉
To mój pierwszy sernik! Wyszedł PRZEPYSZNY. Spód i twaróg zrobiłam jak w przepisie, natomiast polewę zrobiłam z konfitury malinowej. Było słodko-slono-kwaśno. Pysznie 🙂
SUPER!!! <3 bardzo się cieszę, że debiutowałaś z moim przepisem i że smakowało 🙂 Nie takie te serniki straszne 😉 a z malinami musiał być naprawdę smakowity