Powoli zaczynają się wspaniałe, świeżutkie i chrupiące warzywka! Szkoda byłoby nie skorzystać, dlatego podrzucam Wam przepis na najlepsze i najprostsze na świecie leczo.
czas przygotowania: do 60 min
ilość porcji: 4-6
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy (może być np. głogowska, podwawelska albo śląska)
- 2 spore cebule
- 2 średnie cukinie
- 5 dużych papryk (u mnie czerwone i żółte)
- 2 puszki pomidorów w kawałkach (możecie dodać 1,5 kg pomidorów bez skórki)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od kiełbasy. Kroimy ją w kostkę/ w półplasterki i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy w garnku z grubym dnem. Kiedy lekko się zrumieni wyjmujemy ją z garnka i odkładamy na bok.
Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do czasu zeszklenia. Często mieszamy.
Dodajemy ziarenka pieprzu i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy na małym ogniu.
Dorzucamy pomidory w puszce, i passatę. Dosypujemy paprykę w proszku. Dusimy przez około 15 minut.
Dodajemy pokrojoną w półplasterki albo ćwiartki plasterków cukinie i podsmażoną kiełbasę. Dusimy 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem.
Smacznego!
Lubię leczo. Kojarzy mi się z latem 🙂