Proste i smakowite danie, które możecie zaserwować na jeden z głównych posiłków dnia albo jako przystawkę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście samodzielnego przygotowania, to koniecznie zaplanujcie na najbliższy weekend.
Z dobrych rad – pamiętajcie o ścięciu wystarczająco dużek ilości końcówek szparagów. Niby oczywiste, ale …. Ostatnio wpadły mi w ręce cudne szparagi. Prosto z pola. Świeżutkie, długie, piękne! Byłam zachwycona. Ścięłam tyle co zwykle i zadowolona wrzuciłam do wrzątku, myśląc sobie – nie będę blanszowała, ani nic, bo takie młodziutkie i fajne. No i okazało się, że jednak nie. Co z tego, że młodziutkie i świeżutkie. Końcówki trzeba obciąć i to konkretnie. Inaczej nie ma mocnego na pogryzienie
czas przygotowania: 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 opakowanie boczku wędzonego parzonego (8 plastrów)
- 20 g tartego sera typu parmezan
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i ścinamy im końcówki. Blanszujemy-KLIK.
Kiedy odciekną i wystygną dzielimy na 8 porcji. Każdą porcję zawijamy w plaster boczku.
Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Na kwadratach (po przekątnej) układamy zawinięte w boczek szparagi. Posypujemy serem.
Zawijamy szparagi, łącząc na zakładkę dwa brzegi ciasta (jak kopertę). Po wierzchu posypujemy pozostałością sera.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Dodaj komentarz