Zrazy z indyka (z kabanosami i w sosie grzybowym)

Zrazy z indyka (z kabanosami i w sosie grzybowym).

Na chłodniejszy dzień przyda się coś konkretniejszego na ząb. Lubicie zrazy? Ja jakiś czas temu testowałam zraziki z indyka z kabanosami. Wszystko w sosie ze zmielonych grzybów – aaaale to było smaczne!

czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 800-900 g piersi z indyka (albo 8 filetów na kotlety)
  • 100 g kabanosów (pokrojonych w mniejsze kawałki)
  • 40 g chudego boczku w kawałku (pokrojonego w słupki)
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone w ćwiartki)
  • 5-6 cm łodygi pora (biała część, pokrojona w słupki)
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki mielonych grzybów (prawdziwków albo podgrzybków)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • do podania: kluski śląskie albo ziemniaki z wody

Przygotowanie:

Jeśli nie korzystacie z filetów tylko z większego kawałka mięsa, to kroimy pierś na 8 kotletów. Każdy kotlet rozklepujemy jak na schabowego. Z każdej strony solimy i pieprzymy.
Wzdłuż jednej z krótszych krawędzi każdego kotleta układamy: kawałek boczku, kawałek kabanosa, kawałek ogórka i kawałek pora.
Zawijamy jak roladki i zamykamy brzegi, spinając wykałaczkami/obwiązując sznurkiem.
Podsmażamy w rondelku na rumiany kolor. Wyciągamy wykałaczki/zdejmujemy sznurek.
Do rondelka, w którym smażyliśmy zrazy  wlewamy bulion i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy zmielone grzyby i mieszamy. Dorzucamy ziarenka pieprzu.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy zrazy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dusimy przez około 20 min.
Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami z wody.

Zrazy z indyka z kabanosami (w sosie grzybowym).

Zrazy z indyka z kabanosami (w sosie grzybowym).

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.