Na chłodniejszy dzień przyda się coś konkretniejszego na ząb. Lubicie zrazy? Ja jakiś czas temu testowałam zraziki z indyka z kabanosami. Wszystko w sosie ze zmielonych grzybów – aaaale to było smaczne!
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 800-900 g piersi z indyka (albo 8 filetów na kotlety)
- 100 g kabanosów (pokrojonych w mniejsze kawałki)
- 40 g chudego boczku w kawałku (pokrojonego w słupki)
- 2 ogórki kiszone (pokrojone w ćwiartki)
- 5-6 cm łodygi pora (biała część, pokrojona w słupki)
- 1 szklanka bulionu z kury
- 1 szklanka śmietany 18%
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki mielonych grzybów (prawdziwków albo podgrzybków)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- do podania: kluski śląskie albo ziemniaki z wody
Przygotowanie:
Jeśli nie korzystacie z filetów tylko z większego kawałka mięsa, to kroimy pierś na 8 kotletów. Każdy kotlet rozklepujemy jak na schabowego. Z każdej strony solimy i pieprzymy.
Wzdłuż jednej z krótszych krawędzi każdego kotleta układamy: kawałek boczku, kawałek kabanosa, kawałek ogórka i kawałek pora.
Zawijamy jak roladki i zamykamy brzegi, spinając wykałaczkami/obwiązując sznurkiem.
Podsmażamy w rondelku na rumiany kolor. Wyciągamy wykałaczki/zdejmujemy sznurek.
Do rondelka, w którym smażyliśmy zrazy wlewamy bulion i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy zmielone grzyby i mieszamy. Dorzucamy ziarenka pieprzu.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy zrazy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dusimy przez około 20 min.
Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami z wody.
Smacznego!
Dodaj komentarz