Sos śliwkowy do mięsa (z rozmarynem)

Sos śliwkowy do mięs.

Sos śliwkowy do mięsa (z rozmarynem).

Lubicie owocowe sosy do mięs? Bo ja bardzo. Uwielbiam smak „pieczystego” przełamany kwaskowatością owoców. Żurawiny, prażonych jabłek albo właśnie śliwki.
Jeżeli macie podobnie, to koniecznie spróbujcie sosu śliwkowego z rozmarynem.
Oryginalnie to był przepis na sos porzeczkowy, ale z braku porzeczek, któregoś dnia wykorzystałam śliwki. I tak już zostało 🙂
P.S. sprawdźcie też przepis na wytrawny sos śliwkowy na zimę.

czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 300 ml

Składniki:

  • 550-600 g śliwek
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka rozmarynu (ciętego)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do rondelka.
Zalewamy wodą. Dodajemy miód i ocet.
Dosypujemy rozmaryn.
Gotujemy około 45 minut, co jakiś czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu i blendujemy.

Sos śliwkowy do mięs.

Sos śliwkowy do mięsa (z rozmarynem).

Podajemy ciepły.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.