A może w szale świątecznych przygotowań mała przerwa na herbatkę i ciacha? Do takiego małego relaksu świetnie nadają się kruche i banalnie proste w przygotowaniu ciasteczka maślane.
Gwarantuję Wam, że jeżeli skusicie się na nie pierwszy raz, później regularnie będziecie do nich wracać.
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie i pieczenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3,5 blaszki
Składniki:
- 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 300 g mąki
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Żółtka zasypujemy cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy mąkę, masło i aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce przez całą noc.
Dzielimy na 4 części. Kolejno, z każdej formujemy wałeczek, który kroimy na cienkie plasterki.
Każdy plasterek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Każdą porcję ciasteczek pieczemy przez około 10 minut.
Smacznego!
Pychootka!:)
https://jaglusia.wordpress.com/