Sałatka warstwowa z łososia

Sałatka warstwowa z łososia.

Planujecie świąteczne dobroci? Jak jest u Was w Wigilię – tradycyjnie, czy troszkę “po waszemu”? U mnie, jak co roku, będą tradycyjne potrawy, ale znajdzie się też miejsce na obecnego co roku łososia. Sałatka warstwowa najpiękniej wygląda w przeźroczystym naczyniu (miseczce, słoju, szklankach). Od Was zależy jak postanowicie ją podać.
Smak jest prosty, delikatny i będzie miłą odmianą od tradycyjnej (w sumie dość ciężkiej) kuchni.
Sałatkę przygotujcie w dniu podania.

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5-6 (na przystawkę)

Składniki:

  • 300-350 g wędzonego na zimno łososia w kawałku (to taki sam, jak ten, którego możecie kupić w plasterkach)
  • 2 opakowania serka śmietankowego o smaku chrzanowym (łącznie około 300 g)
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 średni ogórek wężowy
  • pieprz

Przygotowanie:

Z łososia zdejmujemy skórę. Mięso kroimy w niedużą kosteczkę i doprawiamy pieprzem.
Cebulę i ogórka również kroimy w kosteczkę.
Z koperku odkładamy gałązkę (do ozdoby), a resztę siekamy.
W miseczce/miseczkach/słoiczkach układamy kolejno warstwy: łosoś, serek chrzanowy, koperek, cebula, ogórek i znowu łosoś.
Dekorujemy kawałkami ogórka, cebuli i koperkiem.

Sałatka warstwowa z łososia.

UWAGA: jeśli nie uda Wam się nigdzie kupić serka o smaku chrzanu, to do śmietankowego dodajcie chrzanu i wymieszajcie. Ilość chrzanu zależy od jego ostrości, więc zacznijcie od łyżeczki i próbujcie stopniowo dodając więcej.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Sałatka warstwowa z łososia

    • Smak na Wspak

      Smacznego! 😊🎄🎅🏻

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.