Planujecie świąteczne dobroci? Jak jest u Was w Wigilię – tradycyjnie, czy troszkę “po waszemu”? U mnie, jak co roku, będą tradycyjne potrawy, ale znajdzie się też miejsce na obecnego co roku łososia. Sałatka warstwowa najpiękniej wygląda w przeźroczystym naczyniu (miseczce, słoju, szklankach). Od Was zależy jak postanowicie ją podać.
Smak jest prosty, delikatny i będzie miłą odmianą od tradycyjnej (w sumie dość ciężkiej) kuchni.
Sałatkę przygotujcie w dniu podania.
czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5-6 (na przystawkę)
Składniki:
- 300-350 g wędzonego na zimno łososia w kawałku (to taki sam, jak ten, którego możecie kupić w plasterkach)
- 2 opakowania serka śmietankowego o smaku chrzanowym (łącznie około 300 g)
- 1 mały pęczek koperku
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 średni ogórek wężowy
- pieprz
Przygotowanie:
Z łososia zdejmujemy skórę. Mięso kroimy w niedużą kosteczkę i doprawiamy pieprzem.
Cebulę i ogórka również kroimy w kosteczkę.
Z koperku odkładamy gałązkę (do ozdoby), a resztę siekamy.
W miseczce/miseczkach/słoiczkach układamy kolejno warstwy: łosoś, serek chrzanowy, koperek, cebula, ogórek i znowu łosoś.
Dekorujemy kawałkami ogórka, cebuli i koperkiem.
UWAGA: jeśli nie uda Wam się nigdzie kupić serka o smaku chrzanu, to do śmietankowego dodajcie chrzanu i wymieszajcie. Ilość chrzanu zależy od jego ostrości, więc zacznijcie od łyżeczki i próbujcie stopniowo dodając więcej.
Smacznego!
Biorę sałatkę jak swoją. Wybacz.
Wygląda pysznie
Smacznego! 😊🎄🎅🏻