Naszło mnie ostatnio na coś bardziej domowego. Stanęło na polskich smakach. Zanabyłam drogą kupna pora i polędwiczkę wieprzową. Pokombinowałam i zrobiłam do tego bajeczny sosik śmietanowo-musztardowy. Takie mięsko podałam z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Delicje!
czas przygotowania: 35-40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 mniejsze albo 3 duże
Składniki:
- 500-600 g polędwiczki wieprzowej
- olej do smażenia
- 1 duży por lub dwa małe
- 1 łyżka masła
- 400 ml śmietany (u mnie 30%)
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 spore łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 5-6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do mięsa
- do podania: gotowane ziemniaki i ogórki kiszone
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, obieramy z włókien i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm. Każdy plasterek rozgniatamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso (do lekkiego zrumienienia).
W rondelku rozgrzewamy masło. Dorzucamy pora – białą część, którą wcześniej myjemy i kroimy w półplasterki. Smażymy do zmięknięcia. Często mieszamy.
Zalewamy pora śmietaną wymieszaną z bulionem.
Dodajemy pieprz, musztardę francuską i musztardę sarepską. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy do rondelka polędwiczki i sos, który wyciekł z mięsa w czasie smażenia.
Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz