Poprzedni przepis na roladki schabowe z boczkiem i serem cieszył się Waszym dużym zainteresowaniem, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami jeszcze jednym pomysłem na tego typu pieczyste. Co prawda nie będzie boczku, ale będą inne smakołyki.
Pomyślałam sobie kiedyś, że skoro upieczony schab tak dobrze smakuje z ostrym chrzanem, to dlaczego nie spróbować zrobić z niego nadzienia? No i spróbowałam 🙂 Taka roladka z chrzanem, wzbogacona o zmielone orzechy i suszone pomidory to obiadowy pewniak. Wychodzi obłędnie.
Musicie tylko uważać, żeby nie przesuszyć mięsa na etapie pieczenia.
czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 cienko rozklepane kotlety schabowe
- 4 czubate łyżeczki ostrego chrzanu
- 80 g orzechów laskowych (najlepiej już zmielonych)
- 8 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- wykałaczki do połączenia roladek
Przygotowanie:
Rozklepane kotlety schabowe solimy i pieprzymy dokładnie z dwóch stron. Odkładamy na bok.
Orzechy mielimy, blendujemy, albo tłuczkiem rozbijamy na bardzo drobne kawałki. Mieszamy dokładnie z chrzanem.
Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy jedną stronę każdego kotleta.
Pomidory kroimy w paseczki i układamy na nadzieniu (mniej więcej po 2 pomidory na każdy kotlet).
Zawijamy kawałki schabu i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z roladki ze wszystkich stron do zrumienienia.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia zdejmujemy przykrycie.
Podajemy ciepłe z gotowanymi ziemniakami, albo ryżem.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł szukałem ostatnio inspiracji w internatach ale nic ciekawego nie znalazłem a to wydaję mi się bardzo ciekawe, spróbuje zrobić 🙂
Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 smacznego!