Zupa z jabłek i pietruszki

Zupa z jabłek i pietruszki.

Zupa z jabłek i pietruszki.

Najciekawsze rzeczy wychodzą, kiedy z braku składników zaczynam czarować i kombinować z tym, co aktualnie jest w domu i w kuchni. Tak właśnie było tym, razem. Miała być zupa krem z pietruszki i selera, ale okazało się, że seler wyszedł, więc do garnka trafiły jabłka. Wyszło bardzo fajnie. U mnie na pewno będzie powtórka z premiery.
Wbrew wszystkiemu zupa nie jest słodka, tylko dość ostra i ma lekko kwaśny posmak. Pyszności dla odważnych!

czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 g pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • woda do podlewania
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska i nieduża łyżeczka płatków chili
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • do podania: natka z pietruszki lub zrumienione kawałki boczku

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy pieprz i ziele angielskie.
Zalewamy bulionem i gotujemy około 20-25 minut.
Dodajemy sok z cytryny i chili.
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy do zupy.
Gotujemy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
W razie potrzeby doprawiamy solą.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wodę.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką z pietruszki, albo z chipsami z boczku.

Zupa z jabłek i pietruszki.

Zupa z jabłek i pietruszki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Zupa z jabłek i pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.