Jakiś czas temu zapałałam taką dziką miłością do kaszy pęczak, że jadłam ją jako dodatek do wszystkiego. Do sałatek, do mięsa i do placków. Nie próbowałam tylko upiec z niej ciasta i chleba – a podobno da się!
Efektem tej miłości są placki ziemniaczane z pęczakiem.
czas przygotowania: 30 minut + smażenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 12 placków
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak (na sucho)
- 3-4 ziemniaki
- ewentualnie: 50 g tartego sera żółtego (około 5 łyżek)
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżki oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przesypujemy do miski.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kaszy.
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano i czosnek utarty na tarce o małych oczkach. Mieszamy.
Jeżeli przygotowujecie wersję z serem, to na końcu dodajemy utarty żółty ser.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką.
Smażymy na rumiany kolor z każdej strony.
Podajemy ciepłe i chrupiące z salsą pomidorową albo z ketchupem.
Smacznego!
Dodaj komentarz