Robiliście już w tym roku? Czekałam cierpliwie i w końcu jest! Młoda i pyszna. Korzystajcie, bo za chwilę już nie będzie taka słodziutka.
Miało być według zasad, czyli z podgardlem. Ale jak zawsze nie wyszło 🙂 okazało się, że podgardla brak, więc potrzebny był plan zastępczy. Z chudą i dobrze doprawioną kiełbaską też jest przepyszna.
A wy jak przygotowujecie młodą kapustkę?
czas przygotowania: 40-50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1,5 kg młodej kapusty (3 główki)
- 400 g chudej kiełbasy
- 1 pęczek koperku
- woda do podlania kapusty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieramy duże, zielone liście kapusty. Pozostałą część myjemy i siekamy.
Posiekaną kapustkę przerzucamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu. Na samym początku dodajemy do garnka odrobinę wody, żeby się nie przypaliła.
Kapusta powinna się dusić do czasu aż zmięknie i odparuje z niej woda.
W międzyczasie kroimy w kawałki kiełbasę i smażymy do czasu aż wytopi się z niej tłuszcz.
Dodajemy ją do kapusty i gotujemy przez kilka minut.
Dosypujemy posiekany drobno koperek i dusimy aż kapusta zupełnie zmięknie.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z młodymi ziemniakami, albo z chlebkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz