Na domówce z prawdziwego zdarzenia nie może zabraknąć chipsów, albo nachosów. A skoro chipsy, albo nachosy, to obowiązkowo musi do nich być jakiś smaczny sos.
Jednym z wariantów domowego dipa jest pyszna, mocno warzywna salsa pomidorowa.
czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 300 ml
Składniki:
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka octu 10%
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż do zeszklenia cebuli. Często mieszamy.
Dodajemy oregano i drobno posiekane papryczki jalapeño. Dorzucamy pomidory. Dusimy mieszając do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Dodajemy ocet i ketchup. Łączymy z pomidorami. Dusimy przez chwilę i doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Smacznego!
Dodaj komentarz