Sekret pierogów to mięciutkie, ale zwarte ciasto i smaczny farsz, którego nikt nie pożałował. Pierogi muszą być sympatycznie napakowane pysznościami. Z farszem nigdy nie ma problemów, ale ciasto bywa…kłopotliwe 🙂
Dlatego zdradzę Wam dziś przepis, który w mojej rodzinie sprawdza się już od dawna i nigdy nie zawodzi.
czas przygotowania: 1,5 godziny
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 70-80 pierogów
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 100 g miękkiego masła
- szklanka gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 600 g ziaren soczewicy (u mnie zielona)
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 10 ząbków czosnku
- 3 jajka
- 6 łyżek suszonego majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie z solą. Dodajemy połowę mąki i mieszamy łyżką-masa będzie gorąca.
Dodajemy jajko, resztę mąki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przygotowanie farszu:
Soczewicę dokładnie płuczemy (przynajmniej 2 razy) i przekładamy do garnka.
Zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do czasu aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.
Odlewamy wodę, studzimy i blendujemy. Możecie zblendować bardzo dokładnie, ale ja lubię, kiedy w farszu można trafić na całe ziarenka soczewicy.
Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym maśle, aż do zeszklenia. Dodajemy ją do soczewicy.
Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i łączymy z farszem.
Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.
Szklanką wykrawamy kółka. Na środku każdego układamy farsz i zamykamy, sklejając brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1,5-2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ugotowane (polane skwarkami) albo smażone.
Smacznego!
Dzisiaj robiłam. Jak dla mnie surowy czosnek w farszu nie jest dobry, gdybym wiedziała wcześniej że to niezbyt dobre połączenie to bym go podsmażyła 🙂
Czy farsz jest z tych WOW? Dla mnie nie. przepis na ciasto super, ale farsz już nie szczególnie
Ja bardzo lubię świeży czosnek i często z niego korzystam.
Ten farsz lubię bardzo, bardzo, bardzo i u mnie w domu pierogi z soczewicą według tego przepisu znikają ekspresowo.
Przykro mi, że Ci nie smakowało, ale cieszę się, że znalazłaś swój sposób na ulepszenie 🙂 A ciasto można wykorzystać w różnych rodzajach pierogów. Jakie są Twoje ulubione?