Co powiecie na tartę, która łączy w sobie słodycz buraków, ostrość czosnku i delikatność śmietankowego serka? To właśnie moja autorska tarta, na którą przepis znajdziecie dziś na blogu.
Wykorzystałam do niej pieczone buraki, ale równie dobrze możecie przygotować ją z buraków, które zostaną po gotowaniu barszczu. Bardzo smaczna i na ciepło i na zimno.
czas przygotowania: 120 minut (z pieczeniem buraków)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 mniejszych, albo 8 b.dużych
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 1 kg buraków
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- szklanka orzechów włoskich
- 3 łyżki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 300 g serka śmietankowego (naturalnego albo koziego)
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie buraków:
Zaczynamy od upieczenia buraków, które myjemy, osuszamy i zawijamy dokładnie w folię aluminiową.
Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około godzinę.
Po tym czasie wyciągamy buraki i zostawiamy w folii do ostygnięcia.
Kiedy buraki się wystudzą, wyciągamy je z folii i obieramy ze skórki.
Następnie kroimy w kosteczkę.
Przygotowanie ciasta:
Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.
Przygotowanie tarty:
Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z jogurtem. Dodajemy 2 łyżki tymianku i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i rozprowadzamy równomiernie.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, 1 łyżkę tymianku i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie mieszamy.
Dorzucamy buraki pokrojone w kosteczkę, mieszamy i dusimy przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy żurawinę i orzechy włoskie. Ponownie mieszamy i dusimy przez 2-3 minuty.
Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do foremki (na serek).
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz