Pieczone ziemniaki (jak z ogniska)

Pieczone ziemniaki (jak z ogniska).

Tęskni Wam się czasem za latem, za ogniskiem i za smakiem pieczonych ziemniaków? Ten przepis widywałam wcześniej w wielu miejscach, ale jakoś nigdy nie było okazji, żeby sprawdzić, czy faktycznie jest taki fantastyczny. Sprawdziłam i z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że jest! Te ziemniaki faktycznie smakują jak upieczone w żarze ogniska!

czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: bardzo łatwy
ilość porcji: 2-4 (w zależności od tego, czy jako dodatek, czy jako gwiazda posiłku)

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków w skórkach (powinny być podobnej wielkości)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą.
Ziemniaków nie obieramy, a tylko dokładnie myjemy. Jeszcze mokre obtaczamy w mieszance mąki i soli. Układamy na blaszce.

Pieczone ziemniaki (jak z ogniska).

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 50-60 min.
W trakcie pieczenia obracamy.

Pieczone ziemniaki (jak z ogniska).

Podajemy same, jako dodatek do obiadu, albo z ulubioną sałatką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Pieczone ziemniaki (jak z ogniska)

  1. Madziula

    Dziękuję za przepis, w weekend zrobię 😄

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.