Tęskni Wam się czasem za latem, za ogniskiem i za smakiem pieczonych ziemniaków? Ten przepis widywałam wcześniej w wielu miejscach, ale jakoś nigdy nie było okazji, żeby sprawdzić, czy faktycznie jest taki fantastyczny. Sprawdziłam i z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że jest! Te ziemniaki faktycznie smakują jak upieczone w żarze ogniska!
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: bardzo łatwy
ilość porcji: 2-4 (w zależności od tego, czy jako dodatek, czy jako gwiazda posiłku)
Składniki:
- 1-1,5 kg ziemniaków w skórkach (powinny być podobnej wielkości)
- 4 łyżki mąki
- 2 czubate łyżki soli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą.
Ziemniaków nie obieramy, a tylko dokładnie myjemy. Jeszcze mokre obtaczamy w mieszance mąki i soli. Układamy na blaszce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 50-60 min.
W trakcie pieczenia obracamy.
Podajemy same, jako dodatek do obiadu, albo z ulubioną sałatką.
Smacznego!
Dziękuję za przepis, w weekend zrobię 😄