Pączusie z twarogiem

Pączusie z twarogiem.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami.  Jesteście w drużynie pączusiowej, czy faworkowej? Ja chyba powinnam być podwójnym agentem, bo (na swoją zgubę!) uwielbiam i jedne i drugie… Ale w tym roku tylko pączusie. I to takie malutkie. Ale za to z konfiturą i z cukrem pudrem. Smażycie?

czas przygotowania: do 120 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 20-25

Składniki na zaczyn:

  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g półtłustego albo tłustego twarogu (zmielonego)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • odrobina aromatu waniliowego
  • do smażenia nie mniej niż 0,5 l oleju

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura
  • cukier puder

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg i olej. Miksujemy.
Dodajemy mąkę i dolewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby trochę podsypujemy mąką). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez godzinę.

Formujemy pączusie i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Wyciągamy z tłuszczu i odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik.
Pączusie nadziewamy ulubioną konfiturą (korzystałam ze szprycy ze specjalną końcówką) i obtaczamy w cukrze pudrze.
Jeśli nie lubicie “nadzianych” pączków, to po prosty obtoczcie je w cukrze pudrze.

Pączusie z twarogiem.

Pączusie z twarogiem.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.