Kurczak, czyli najszybsze i najprostsze do przygotowania mięsko. Można z niego wyczarować naprawdę apetyczny posiłek. Pieczyste zawsze się sprawdzi. Podajcie do niego odrobinę żurawiny i pieczonych ziemniaków i ziuuup, macie niedzielny obiadek.
Dominującą nutką tego dania jest słodycz.
czas przygotowania: 60 min (marynowanie) + 60-7o min pieczenia
pozom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 800 g pałeczek kurczaka
- 1,5 szklanki ciemnego piwa
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- ewentualnie sól, pieprz
- do podania: pieczone ziemniaczki, żurawina (taka ze słoiczka)
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. W misce mieszamy piwo, olej, miód, sos sojowy i przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy marynatę solą i pieprzem.
Mięso przekładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i zalewamy niewielką ilością marynaty.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut. W połowie pieczenia przekręcamy mięso.
W razie potrzeby dolewamy marynaty.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i żurawiną.
Smacznego!
Dodaj komentarz