Pierwszy raz zabrałam się za jagnięcinę. Gotowaliście kiedyś? Trochę się bałam, że będzie miała ten charakterystyczny smak i zapach, który zdominuje wszystko. Ale zupełnie niesłusznie! W formie gulaszu to delikatne mięsko przechodzi smakiem warzyw, wina i przypraw, w których się gotuje. W efekcie powstaje prawdziwa uczta, której nie powstydzicie się nawet przy tak uroczystej okazji jak święta.
czas przygotowania: do 3 godzin
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 – 0,6 kg udźca jagnięcego bez kości
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- 0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól/pieprz
- oliwa/olej
- do podania: świeże pieczywo albo gotowane ziemniaki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę/olej. Smażymy umyte, obrane i pokrojone w plasterki/małe kawałki pieczarki. Kiedy woda odparuje i zaczną się rumienić wyciągamy je z garnka i odkładamy na bok.
Dolewamy odrobinę oliwy/oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut często mieszając (cebulka powinna się zeszklić).
Dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchewkę i pietruszkę. Smażymy mniej więcej 5 minut. Mieszamy.
Dorzucamy pomidory. Dolewamy bulion i wino. Dodajemy ostrą paprykę, rozmaryn i tymianek. Zagotowujemy.
Jagnięcinę myjemy i kroimy w kostkę (około 2 cm x 2 cm). Dorzucamy do gotującego się wywaru.
Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż jagnięcinka zmięknie (około 1,5 – 2 godziny).
Dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Dodaj komentarz