Czasem są takie dni, że nie chce się stać w garach, a jednak trzeba. A czasem nawet się chce, ale nie ma czasu. A może zwyczajnie lubicie ekspresowe obiady 🙂 To przepis na wszystkie te okazje.
czas przygotowania: 20-25 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 500-600 g polędwiczek z kurczaka
- 1 kostka masła
- 1 duża gałązka rozmarynu albo płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
- do podania: gotowany ryż albo ziemniaki z wody
Przygotowanie:
Fileciki myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy.
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy fileciki na rumiany kolor.
Dodajemy rozmaryn (ze świeżym szybciej się zrobi, suszony potrzebuje chwili na zmięknięcie). Dorzucamy masło i czekamy aż się rozpuści.
Dusimy przez 10 minut.
Podajemy z ryżem albo ziemniakami z wody.
Super sprawdzi się z mizerią/ sałatą ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny/ duszonymi jabłkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz