Już się pewnie zorientowaliście, że jestem wielką fanką dań wege. Ciągle szukam fajnych przepisów i wymyślam je sama. Uwielbiam też meksykańskie smaki: kumin, czosnek, paprykę i chili. Potrawa, która je połączy, to będzie mój pewniak. Któregoś dnia tak sobie mieszałam, mieszałam, dodawałam, dorzucałam, doprawiałam i wyszedł mi ten obłędny gulasz z fasolą. Wielka improwizacja ze smakowitym finałem.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średni (dużo krojenia, mieszania i doprawiania)
ilość porcji: 8
Składniki:
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 kg ziemniaków (około 10 średnich)
- 2 l wody
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 3 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę jak do zupy, a paprykę w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.
Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając, co czasu zeszklenia się cebuli. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy ziemniaki. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą.
Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dorzucamy koncentrat pomidorowy, wędzoną, słodką i ostrą paprykę, kminek i kumin. Mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
Dolewamy pomidory z puszki, dorzucamy paprykę i fasolę. Gotujemy przez 20 minut, a jeśli trzeba, trochę dłużej, do czasu lekkiego zredukowania płynu. Co jakiś czas mieszamy.
Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z chlebkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz