Sałatka a’la cezar w babeczkach

Sałatka a’la cezar w babeczkach.

Już kiedyś pokazywałam Wam sałatkę serwowaną w babeczkach. Takie rozwiązanie super się prezentuje, a babeczki można nafaszerować właściwie wszystkim na co ma się ochotę. Na przykład własną wersją sałatki cezar (w oryginale sałata, ser i kurczak). Tak też uczyniłam. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności.

czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15 sztuk

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • dwie szczypty soli

Składniki na farsz sałatkowy:

  • duża garść mieszanki sałat albo 1/4 główki sałaty lodowej
  • 250 g polędwiczek z kurczaka
  • 30 g sera typu parmezan
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 spora łyżeczka pikantnego ketchupu
  • po 1-2 kapary na babeczkę
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • granulowany czosnek
  • słodka mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie ciasta:

Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wykładamy ciastem foremki na muffinki.
Dno każdej “miseczki” z ciasta dziurawimy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie sałatki:

Polędwiczki z kurczaka myjemy, solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem i papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia. Każdą polędwiczkę kroimy na plastry.
Majonez mieszamy z ketchupem, a ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
W każdej babeczce układamy odrobinę sałaty (lodową poszarpcie na małe kawałki). Sałatę posypujemy serem żółtym. Na ser wykładamy sos.
W każdą babeczkę wkładamy kawałek kurczaka, pokrojonego na kawałki pomidorka i kapary.

Sałatka a’la cezar w babeczkach.

Sałatkę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – nie powinna stać za długo, bo ciasto może nasiąknąć i babeczki zmiękną.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.