Już kiedyś pokazywałam Wam sałatkę serwowaną w babeczkach. Takie rozwiązanie super się prezentuje, a babeczki można nafaszerować właściwie wszystkim na co ma się ochotę. Na przykład własną wersją sałatki cezar (w oryginale sałata, ser i kurczak). Tak też uczyniłam. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15 sztuk
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- dwie szczypty soli
Składniki na farsz sałatkowy:
- duża garść mieszanki sałat albo 1/4 główki sałaty lodowej
- 250 g polędwiczek z kurczaka
- 30 g sera typu parmezan
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 spora łyżeczka pikantnego ketchupu
- po 1-2 kapary na babeczkę
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- granulowany czosnek
- słodka mielona papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie ciasta:
Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wykładamy ciastem foremki na muffinki.
Dno każdej “miseczki” z ciasta dziurawimy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie sałatki:
Polędwiczki z kurczaka myjemy, solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem i papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia. Każdą polędwiczkę kroimy na plastry.
Majonez mieszamy z ketchupem, a ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
W każdej babeczce układamy odrobinę sałaty (lodową poszarpcie na małe kawałki). Sałatę posypujemy serem żółtym. Na ser wykładamy sos.
W każdą babeczkę wkładamy kawałek kurczaka, pokrojonego na kawałki pomidorka i kapary.
Sałatkę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – nie powinna stać za długo, bo ciasto może nasiąknąć i babeczki zmiękną.
Smacznego!
Dodaj komentarz