Dziś najprostszy z możliwych przepis na domowy chlebek. Potrzebujecie tylko mąki, wody, drożdży i soli. Do tego trochę czasu i domowy, pachnący chlebunio z chrupiącą skórką gotowy.
czas przygotowania: do 180 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: średni bochenek
Składniki:
- 0,5 kg mąki typ 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 375 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży (albo 7g suchych)
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy solą. Drożdże rozpuszczamy w wodzie (jeśli korzystacie z suchych drożdży, to wymieszajcie je z mąką).
Stopniowo dolewamy wodę z drożdżami do mąki i wyrabiamy ciasto. Możecie ręcznie albo robotem kuchennym.
Kiedy składniki się połączą przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia (posypałam papier mąką).
Ciasto posypujemy po wierzchu mąką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni.
Do piekarnika wstawiamy też małe naczynie żaroodporne/kokilkę/brytfankę z około 60 ml wody. Pieczemy przez 35-4- min. Po tym czasie chleb powinien być gotowy, a skórka chrupiąca i pyszniutka.
Smacznego!
Dodaj komentarz