Za oknem dziś mało wiosennie. Majówka jak co roku – deszcz i wiatr. To już chyba taka tradycja. Tak jak tradycją jest otwarcie w majówkę sezonu grillowego. Wygląda na to, że dziś nic z tego. Dlatego otwieram sezon na coś zupełnie innego! Na pyszne wiosenne, warzywne dobroci. Zaczynamy od domowego pesto ze szczawiu. Troszkę kwaśniutkie, bardzo świeże w smaku. Doskonałe do chleba, do grissini albo do makaronu.
czas przygotowania: 15 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 220-250 ml
Składniki:
- 150-160 g szczawiu (1 pęczek)
- 60-70 g tartego ser typu parmezan/grana padano
- 50 g orzechów włoskich
- 50 ml delikatnego oleju (jeśli będzie intensywny, zdominuje smak pesto)
- 2 duże ząbki czosnku
- sok z ćwiartki niedużej cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Jeśli pesto jest dla Was za gęste, dodajcie jeszcze troszkę oleju.
Gotowe pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz