Szukałam przepisu na pieczywo bez zakwasu. Coś prostego, tylko z drożdżami. I wygrzebałam przepis na chleb tostowy. Jest naprawdę fajny – przepyszny cieplutki i zaskakująco (jak na chleb nie na zakwasie) dobry następnego dnia!
czas przygotowania: 150-160 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: keksówka
Składniki:
- 600g mąki (najlepiej typ 650)
- 7g (1 paczka) suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 ml wody
- 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Mąkę, sól i drożdże w proszku dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy przez 4 minuty.
Stopniowo dodajemy masło i kontynuujemy miksowanie.
Kiedy składniki się połączą przykrywamy miskę ściereczką i stawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 min.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Jemy cieplutki z masłem albo wystudzony.
Smacznego!
Przepis znalazłam na smakowitychleb.pl (KLIK)
Dodaj komentarz