Jeśli chodzi o temperatury, to płynnie przeszliśmy z zimy do lata, ale na szczęście nie udało nam się ominąć etapu młodych warzyw. Wpadła mi w ręce młoda kapusta, więc niewiele myśląc kupiłam. Udusiłam ze schabem i boczusiem. Szybko znikało, a On, pomlaskując ze smakiem, patrzył na mnie z uwielbieniem, pytając, czy jeszcze takie zrobię.
Zrobię, zrobię. Bo było bardzo smaczne.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 300-350 g schabu w kawałku
- 100 g boczku wędzonego parzonego
- 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
- 5-6 ziaren czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Boczek kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso.
Dodajemy do garnka pieprz oraz umytą i drobno posiekaną kapustę. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dusimy wszystko przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie podlewamy kapustę wodą. Dusimy przez 10 minut.
Dorzucamy koperek, mieszamy i grzejemy jeszcze przez około 5-10 minut., do zmięknięcia kapusty.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz