Masło czosnkowe

Masło czosnkowe.

Masło czosnkowe.

Długie weekendy mają to do siebie, że poza leżakiem i słodkim lenistwem prawie zawsze towarzyszy im grill. Idąc dalej tym tropem, grillowi prawie zawsze towarzyszy opiekany chleb, albo opiekana bułeczka. Do tych ostatnich nic tak nie pasuje, jak własnej roboty masło czosnkowe. Pyszne i aromatyczne.
Będzie świetne i do pieczywa, i do upieczonych na grillu ziemniaków.

czas przygotowania: 10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: pół kostki masła

Składniki:

  • pół kostki masła (wyjmijcie je wcześniej z lodówki, musi być miękkie)
  • 2 czubate łyżki natki z pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy sól i mieszamy.
Natkę z pietruszki drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ucieramy na tarce o małych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym masłem smarujemy pieczywo – w zależności od tego, jak lubicie najbardziej: albo przed grillowaniem, albo gorące, prosto po zdjęciu z grilla. W obydwu wariantach świetnie się sprawdza.

Masło czosnkowe.

Masło czosnkowe.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.