Długie weekendy mają to do siebie, że poza leżakiem i słodkim lenistwem prawie zawsze towarzyszy im grill. Idąc dalej tym tropem, grillowi prawie zawsze towarzyszy opiekany chleb, albo opiekana bułeczka. Do tych ostatnich nic tak nie pasuje, jak własnej roboty masło czosnkowe. Pyszne i aromatyczne.
Będzie świetne i do pieczywa, i do upieczonych na grillu ziemniaków.
czas przygotowania: 10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: pół kostki masła
Składniki:
- pół kostki masła (wyjmijcie je wcześniej z lodówki, musi być miękkie)
- 2 czubate łyżki natki z pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy sól i mieszamy.
Natkę z pietruszki drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ucieramy na tarce o małych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym masłem smarujemy pieczywo – w zależności od tego, jak lubicie najbardziej: albo przed grillowaniem, albo gorące, prosto po zdjęciu z grilla. W obydwu wariantach świetnie się sprawdza.
Smacznego!
Dodaj komentarz