Sezon grillowy to czas spełnienia mięsożerców i próba charakteru dla miłośników (a częściej miłośniczek) warzyw. Drogą do bezkrwawego kompromisu może być wrzucenie na ruszt kilku warzywnych smakołyków, z których wyczarujemy coś pysznego.
Pysznego i jednocześnie uniwersalnego: dla konsumujących karkówkę, ta sałatka może być smacznym dodatkiem, dla unikających kiełbasek i żeberek, gwiazdą obiadu.
czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 mniejsze, albo 2 duże
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża żółta papryka
- 1 duża czerwona papryka
- 75 g sera typu feta
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 2 łyżki szczypiorku
- sól, pieprz
- ewentualnie: pół płaskiej łyżeczki otartego chili
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i przygotowujemy do grillowania.
Cukinię kroimy w plasterki o grubości około pół centymetra, a papryki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Układamy wszystko na grillu i opiekamy z obydwu stron. Kiedy warzywa będą zrumienione zdejmujemy je z rusztu i dajemy im wystygnąć. Jeśli nie lubicie przypieczonej skórki z papryki, to ją zdejmijcie. Powinna łatwo odchodzić.
Wystudzoną paprykę kroimy w paski, albo w kostkę. Ser kroimy w kosteczkę, albo kruszymy na mniejsze kawałki, a zioła drobno siekamy.
Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem i solą (ewentualnie dodajemy otarte chili).
Smacznego!
Dodaj komentarz