Kurczak jaki jest każdy widzi. Co wcale nie oznacza, że musi być nudny, suchy i nieatrakcyjny. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw, mała sztuczka z dodaniem do marynaty soku z cytryny i wyczarujemy pyszne kawałki soczystego i aromatycznego mięsa.
W tej postaci kurczak może śmiało konkurować z boczkiem, kiełbaskami i innymi gwiazdami grilla. Pychota! A w wersji z jogurtem, dietetyczna pychota.
czas przygotowania marynaty: 10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju, albo zamiast niego (zwłaszcza dla tych na diecie) 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki (sproszkowanej)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (sproszkowanej)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i obieramy. Odkrajamy polędwiczki, a następnie każdą pierś przecinamy na pół (w poprzek).
Przygotowujemy marynatę:
Do oleju (albo jogurtu) dodajemy słodką i ostrą paprykę, sól oraz przeciśnięty przez praskę, albo utarty na tarce o małych oczkach czosnek. Dokładnie mieszamy.
Cytrynę parzymy w gorącej wodzie, albo dokładnie szorujemy. Z połowy ocieramy skórkę i dodajemy ją do marynaty.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Kawałki mięsa przekładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy z każdej strony.
Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki, żeby mięso nabrało cytrynowo-paprykowego aromatu.
Absolutne minimum to godzina, ale kurczak jest najsmaczniejszy, kiedy przeleży w marynacie przez noc.
Gotowe mięso możecie zgrillować, usmażyć, albo upiec pod przykryciem.
W czasie pieczenia na grillu dobrze jest skorzystać z tacek, a najlepiej z folii aluminiowej, na której poukładamy kawałki mięsa. Dopiero na ostatnie kilka minut przerzucamy kurczaka na ruszt. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Na zdjęciach kurczak z grilla przygotowany na folii. Marynata z dodatkiem oleju.
Smacznego!
Dodaj komentarz